уторак, 17. мај 2011.

Proslavljen jubilej!

3207_1.jpg
Poljoprivredna škola sa domom učenika „Rajko Bosnić“ u Bukovu kod Negotina, obeležila je danas jubilej – 120 godina postojanja. Proslavom Dana škole, praktično je zaokružen program ovogodišnjih  Majskih svečanosti.

„Od davne 1891. godine, kada je Ukazom  kralja Aleksandra prvog, osnovana kao Vinodeljsko-ratarska škola, na zakupljenom zemljištu  manastira Bukovo, do danas, u njoj su iškolovane brojne generacije poljoprivrednih stručnjaka. Svoje školske dane ovde su provodili, i znanje sticali Dobrica Ćosić i druga poznata imena naše zemlje.
Đaci su dolazili i odlazili, ali  Poljoprivredna škola Bukovo je ostajalo kao drugo ime za struku u oblasti  voćarstva, ratarstva, povrtarstva, stočarstva i iznad svega vinogradarstva“ - rekao je između ostalog Radomir Zlatanović, direktor škole, koja je  do 1927. godine radila kao niža poljoprivredna, s obzirom da je status  srednje, stekla godinu dana kasnije.

Posebno obeležje joj je  dala vinarija, njen esencijalni deo i vina od kojih je najpoznatija bukovska crna tamjanika.

Poljoprivredna škola je tokom dugog perioda postojanja, radila bez prekida u procesu obrazovanja, beležila uspone i padove, kao posledicu ekonomskih i političkih prilika u zemlji, ali je uspešno odolevala svim krizama. Sa promenama, prateći aktuelne tokove, menjala je smerove i obrazovne profile, školujući uvek kvalitetne stručnjake. Trenutno se na smerovima : poljoprivredni, veterinarski, prehrambeni i tehničar hortikulture i pekar, školuje 350 srednjoškolaca. Sa odlaskom aktuelne generacije maturanata, već od jeseni u školske klupe sešće oko 120 novih prvaka koji će na jednom od postojećih smerova sticati znanje za praktičan rad u srpskom agraru.

3207_3.jpg

Povodom Dana Poljoprivredne škole održana je svečana akademija u negotinskom Domu kulture, kojoj je prethodilo otvaranje izložbe fotografija „Daleke prošlosti“ iz arhiva škole i fotografija iz lične zbirke nekadašnjeg đaka Dragana Blagojevića, agronoma iz Minićeva.

3207_8.jpg

Svečanoj akademiji prisustvovali su pored predsednika opštine Negotin dr Vlajka Đorđevića, predsednika Skupštine opštine Negotin magistra Milana Urukovića i koordinator poslova školskih uprava ministarstva prosvete Miroslav Stamenković, načelnik školske uprave Zaječar Dragoslav Marić, nekadašnji direktori, profesori i učenici ove škole.

3207_5.jpg

Prisutne je pozdravio direktor škole Radomir Zlatanović, koji je iskoristio ovu priliku da dodeli i zlatne plakete pojedincima i ustanovama koje su pomogle rad škole. Plakete su dodeljene Opštini Negotin, Skupštini opštine Negotin, predsedniku opštine Negotin, JKP „Badnjevo“ i Javnom preduzeću za građevinsko zemljište. 

3207_7.jpg

Ispred nagrađenih, prisutnima se obratio predsednik opštine Negotin dr Vlajko Đorđević. On je ovom prilikom čestitao svim učenicima i zaposlenima u Poljoprivrednoj školi veoma veliki jubilej i poželeo puno uspeha u daljem radu. Takođe je istakao da će lokalna samouprava uvek pomagati i biti uz ovu školu.

3207_6.jpg

Prisutnima su se obratili i Miroslav Stamenković, koordinator poslova školskih uprava ministarstva prosvete i Mihajlo Marković, nekadašnji učenik, profesor i direktor Poljoprivredne škole.
Na današnjoj svečanosti uručene su i jubilarne nagrade zaposlenima za deset, dvadeset i trideset godina rada u ovoj obrazovnoj ustanovi, kao i zaposlenima koji su tokom ove godine otišli u ѕasluženu penziju. Direktor Poljoprivredne škole uručio je i nagradu Milošu Diniću, učeniku generacije.

3207_9.jpg

Svečanu akademiju povodom 120 godina Poljoprivredne škole pratio je prigodan kulturno umetnički program koji su pripremili učenici i profesori ove škole, a prethodno su u holu škole podeljene zahvalnice i diplome najuspešnijim učenicima u školskoj 2010/2011. godini.
Program u Domu kulture vodili su Dijana Gagić i Nikola Petraćković učenici trećeg razreda.

3207_4.jpg

Нема коментара:

Постави коментар