уторак, 22. март 2011.

Poljoprivredni tehničar

Zanimanje poljoprivrednog tehničara je širokog usmerenja u oblasti poljoprivrede. U toku četvorogodišnjeg školovanja učenici ovog smera u Bukovu, obrazuju se i praktično pripremaju za obavljanje mnogobrojnih delatnosti u poljoprivrednoj proizvodnji:

     - ratarstvu,
     - povrtarstvu,
     - stočarstvu,
     - vinogradarstvu,
     - primeni poljoprivredne tehnologije,
     - cvećarstvu,
     - zaštiti bilja,
     - radu sa poljoprivrednom mehanizacijom i sl.

Poljoprivredni tehničar mora da raspolaže solidnim stručnim teoretskim znanjem i praktičnim iskustvom kako bi sa uspehom obavljao poslove iz svog delokruga rada, koji je širokog spektra delatnosti u zavisnosti od radne organizacije i samog radnog mesta. Iz tih razloga, u toku školovanja se izučava veliki broj opštih i stručnih predmeta i obavlja se praktična nastava na školskoj ekonomiji.

Budući poljoprivredni tehničari se školuju u oglednom odeljenju. To znači da u njemu ima 20 učenika, pa je omogućena individualna nastava, kao i veća posvećenost profesora svakom učeniku. Akcenat je stavljen na uže stručne predmete i što veću osposobljenost učenika za praktičan rad.
     Svake školske godine, učenici imaju pravu da izaberu neki od sledećih izbornih predmeta:
     - gljivarstvo,
     - pčelarstvo,
     - lekovito bilje,
     - proizvodnja duvana,
     - gajenje puževa,
     - cvećarstvo,
     - ribarstvo.

 
Nakon završetka srednje škole, učenici imaju mogućnost zaposlenja, kao i veliku prohodnost za dalje školovanje. Poljoprivredni tehničari mogu raditi u:
     - poljoprivrednim apotekama,
     - poljoprivrednim kombinatima,
     - poljoprivrednim institutima i zavodima,
     - osiguravajućim društvima i kompanijama.
Dalje školovanje je moguće nastaviti specijalizacijom za peti stepen bilo koje oblasti, na višim poljoprivrednim školama ili na nekom od sledećih fakulteta:
     - poljoprivredni fakultet (svi smerovi),
     - šumarski fakultet,
     - prirodno-matematički fakultet (biologija, hemija...),
     - veterinarski fakultet,
     - DIF,
     - vojna akademija,
     - policijska akademija.
Za one koji ne bi da se dalje školuju takođe postoje mogućnosti daljeg napredovanja u vidu osnivanja samostalnih i vlasničkih preduzeća kao i mogućnost zaposlenja u nekom od već postojećih.

Нема коментара:

Постави коментар